Yeni bir araştırmaya göre anneler ve bebekleri arasındaki ten tene temas ve sarılmak, rutin bir kan testi sırasında oluşabilecek ağrıyı azaltabilmektedir. En etkili ten tene temasın uygulanabilmesi için anneler rahat oturmalı, bebeklerine sarılmalı ve bebeğin sırtında hafif ama sağlam bir baskı uygulamalıdır.
Daha önceki araştırmalarda görülen sonuçlarda yeni doğanlarda emzik verilmesi, tat verici komplekslerin emzirilmesi gibi kombinasyonlar ağrıyı azaltabilirdi. Dokunuş gibi diğer potansiyel palyatif teknikler yoğun araştırıldı fakat keşfedilemedi. Massachusetts-Boston Tıp Fakültesi’nde önde gelen otorite Dr. Larry Gray çalışmasında, hemşire-süt çocuğu etkileşiminin üçüncü bileşeni ten tene teması da belirgin bir analjezik (ağrı kesici) etki oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Pediatrik derginin elektronik versiyonunda bu ay yayınlanan bu çalışmada, rasgele seçilen grupta, yeni doğanların ağlama-yüz buruşturma ve kalp hızı arasındaki farklar karşılaştırılmış, Bir grupta 15 yeni doğan, ilk yaşam gününde rutin olarak doktor tarafından topuk kanı alınırken annelerin kucaklarındaydı . Diğer grupta 15 yeni doğana aynı işlem yapılırken beşiklerinde kaldı.
Araştırmacılar işlemi gerçekleştirirken kalp hızını ölçmek için yeni doğanın göğsüne elektrotlar yerleştirdiler ve de bebeğin ağlama ve yüz buruşturmasını değerlendirmek için video kaydı yaptılar . Sonuçlara göre ten tene temas ya da ” kanguru bakimi ” % 82 ağlama oranını azaltıyor , aynı zamanda % 65 oranında yüz buruşturmasını azaltıyor ve de bebeklerin yaşadığı kalp hızındaki artışı bariz önlediği bulunmuştur. Kucakta tutulan sarılan bebeklerin ağlamaları ortalama 1 saniye sürerken, iyileşme döneminde yüz buruşturmaları da 2 saniye sürüyor. Aynı bebekler iyileşme döneminin ilk 30 saniyesinden sonra da ağlamayı kestiler. Ama ten tene temas uygulaması yapılmamış olan bebekler çok daha uzun süre ağlıyorlar – 32 saniye ortalama- iyileşme döneminde ise yaklaşık 30 saniye süresince yüzlerini buruşturuyorlar. Ağlamak ve yüz buruşturmak bu yeni doğanlar için ikinci bir iyileşme dönemi gerektiriyor.
Kucakta tutulan bebeklerin kalp hızı alınırken dakikada sadece 8-10 atım yükselirken beşikte kalan bebeklerin kalp hızları dakikada 36-38 atım yükseliyor.
“Topuk kanı alınırken iğne ile acı bir deneyim yaşayan bebeklerde, dokunmanın çok güçlü etkisi sayesinde ağrı hissinin azaltıldığını gösterebildik” diyor Gray. Bu araştırma temas etmenin ayrıca kalp hızını azaltması ile yeni doğanların üzerinde fizyolojik etkisi olduğunu da göstermektedir. Araştırma ekibi; rutin işlemler sırasında yeni doğan bebeklere basit rutin rahatlatıcı dokunuşlar uygulanmasının, her standart hastane tarafından yapılabileceğini önermiştir.
Pediatri 2000; 105: e14. Suzanne Rostler Rapor. 10 Ocak 2000 (Reuters Sağlık) Newsdesk-000117F